2017. október 12. csütörtök, Miksa

Zugló, Csepel, Erzsébetváros: sorra zárhatnak be a kerületi iskolák

2011. május 12.  

Négy budapesti általános iskolát szüntetnek meg a kerületi önkormányzatok a következő néhány hónapban. Van, ahol túl kevés a diák, máshol jól működő iskolákat is felszámolnak gazdasági okokra hivatkozva.

Hiába biztatnak növekedő diáklétszámmal a következő évekre vonatkozó becslések, a zuglói önkormányzat mégis úgy döntött, hogy megszünteti a József Attila Általános Iskolát, a 142 tanulót – akiknek egy része tanulási és magatartási nehézségekkel küzd – a Telepes utcai Széchenyi István Általános Iskolába helyezik át. Egy márciusi képviselő-testületi határozat szerint ugyanis a kerület iskolái a jövőben kizárólag zuglói gyerekeket vehetnek fel, vagyis a jelenleginél kevesebb oktatási intézményt kell majd fenntartani.

Csepelen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolára kerül lakat. A négyszáz férőhelyes intézménynek jelenleg mindössze százharminc diákja van, az épület kihasználtsága alig ötven százalékos – a tanulókat a Lajtha László Általános Iskolába helyezik át, a tantermeket pedig nagy valószínűséggel önkormányzati irodákká alakítják.

Lakat kerül az V. kerület egyetlen gyógypedagógiai intézményére

Hiába tiltakoztak a szülők, az V. kerületben is eggyel kevesebb oktatási intézmény működik majd szeptembertől. Bár hivatalos döntés még nincs, az önkormányzat oktatási bizottsága már május 9-i ülésén úgy döntött, hogy augusztus 31-én megszűnik a Kormos István Általános Iskola. Egy február közepén kiadott dokumentum szerint a kerület azért nem akarja fenntartani Belváros-Lipótváros egyetlen gyógypedagógiai intézményét, mert – bár kihasználtsága 70 százalékos – a tanulóknak csak tíz százaléka él az V. kerületben.

A Kormos iskolának nem lesz jogutódja – nem lehet tudni tehát, hogy mi lesz szeptembertől az iskola enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulóival. Az üresen maradó iskolaépületbe eddig a nevelési tanácsadó és pedagógiai szolgáltató központot akarták költöztetni, de ez mégsem fog megvalósulni – a bizottság ülésén nem hangzott el, hogy mit tervez az önkormányzat az épülettel.

Május 5-én békés demonstrációt tartottak az iskola előtt, amelyen több országgyűlési képviselő is kiállt az intézmény mellett, az önkormányzat mégis hajthatatlan. „Több indítványt is beadtunk, de érdemben nem álltak velünk szóba” – mondja Nagy László, a szülői munkaközösség elnöke. A tantestület úgy érzi, hogy az iskola bezárása nem feltétlenül pénzkérdés. „Az akarat hiányzik, hogy a Kormos tovább működhessen. Egy nagyon fontos társadalmi feladatra mond nemet az V. kerület” – magyarázza Pályi Attila igazgatóhelyettes, aki szerint a gyerekek sem akarnak másik iskolát, nekik ez az intézmény a második otthonuk. „Lottóznak, hogy meg tudják venni az iskolát a polgármestertől” – mondja a pedagógus.

Belváros-Lipótvárosban nem a Kormos az egyetlen iskola, amelyet azért akar bezárni az önkormányzat, mert kevés a kerületi tanulója. A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium középiskolai részének jelenleg 302 diákja van, az önkormányzat mégis felszámolná az intézményt, mert a tanulók 88 százaléka nem az V. kerületben él.

Erzsébetvárosban áll a bál

A VII. kerületben hetek óta teljes a káosz. Az általános iskolai beiratkozási időszak után, április közepén döntött úgy az önkormányzat, hogy gazdasági okokból szeptembertől megszünteti a Janikovszky Éva Általános Iskolát és Gimnáziumot. A tervek szerint a Janikovszky diákjait a Baross Gábor Általános Iskola venné át, csakhogy az épületszárnyat, ahol a tanulókat elhelyeznék, jelenleg a Facultas Alapítvány középiskolája használja, amelynek nem áll szándékában elhagyni a telephelyet. A szülők látni szeretnék a hatástanulmányt, amely alapján a kerület egyik legjobb iskolájának bezárása mellett döntöttek, az önkormányzat azonban ezt eddig nem hozta nyilvánosságra.Hozzászólás